Podmanivá vôňa ruží z Bulharska
Zdravie a krása zo srdca prírody
„RUŽA je jediná vec, ktorú si môžete vziať so sebou na večnosť, pretože nepochádza z nášho sveta..."
E-SHOP menu
Jogurt je jedným z najstarších potravín ľudstva, vyskytoval sa už v dobe pred našim letopočtom. Ruský vedec Iľja Mečnikov získal na začiatku 20. storočia poznanie, že baktérie mliečneho kvasenia obsiahnuté v jogurtoch posilňujú obranyschopnosť tela v boji proti choroboplodných zárodkov v črevách. Za svoj výskum získal Nobelovu cenu vo fyziológii a medicíne. Benefity bieleho jogurtu sú aktuálne a má svoje významné miesto aj dnes: pozitívne vplýva na zdravie, výborne sa hodí do varenia a pečenia, a navyše pôsobí blahodarne na pleť.
Biely jogurt pomôže so zdravím
Vedci preukázali v mnohých štúdiách, že biely jogurt nielen skvelo chutí, ale je tiež významný pre naše zdravie. Ako väčšina mliečnych výrobkov slúži ako zdroj vápnika. Podľa expertky na zdravú výživu Madelyn Fernstormovej, poskytuje šálka bieleho jogurtu viac vápnika ako odtučnené mlieko. Fernstorm tvrdí, že živé kultúry v jogurte majú schopnsť vstrebávať vápnik, pomáhať v boji proti osteoporóze, zlepšiť hustotu kostí a znižovať riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.
Originálny Bulharský jogurt, sa vyrába tradičným spôsobom – z mlieka a vybranej kombinácie čistých jogurtových kultúr, čím pozitívne prospieva zdraviu. Pri spracovaní mlieka neprebieha separácia na tuk a plazmu, mlieko sa spracováva také, ako je nadojené. Po nevyhnutnej šetrnej pasterizácii, schladení a zaočkovaní naplnené poháre putujú do boxov na zrenie, kde sa zaočkované mlieko po určitom čase mení na jogurt. Po vychladnutí a laboratórnej kontrole sa expedujú čerstvé jogurty k zákazníkom. Ďalším benefitom tohto jogurtu je jeho zloženie – neobsahuje lepok, a teda je vhodný pre celiatikov. Prírodný jogurt má preto pre naše zdravie významný prínos. Svoju trvalú pozíciu má však aj v kuchyni.
Vzácna potravina v kuchyni
Biely jogurt je zdravou náhradou majonézy pri varení a pečení, no nielen to. Je možné ho použiť aj namiesto masla, či oleja.Môže tak suplovať všetky tuky v koláčoch, muffinoch a iných maškrtách. Hodí sa do teplej, aj studenej kuchyne. Tento mliečny produkt je nenahraditeľný pri výrobe jogurtových omáčok, alebo sa ním môžu vyčarovať rôzne dipy, ktoré prajú zase grilovacej sezóne. Biely pomocník v kuchyni je jednoducho využiteľný v najrôznejších receptoch. Bulharský jogurt predstavuje vyváženú kombináciu živín nevyhnutných pre plnohodnotnú výživu, preto je skvelou voľbou v kuchyni.
Biele zlato: účinny prostredok na krásu
Čistý, prírodný jogurt pôsobí pozitívne nielen na naše zdravie, ale aj na pleť. Obsah kalcia, proteínu, či kyseliny mliečnej dokážu urobiť s pleťou divy. Biely jogurt je považovaný za domáci liek v boji proti akné. Tento biely produkt hydratuje, vyhladzuje a eliminuje tvorbu nelichotivých vyrážok. Za ich redukciu je zodpovedný vysoký obsah zinku a kyseliny mliečnej. Biely zázrak rovnako dokáže upokojiť pokožku pri opaľovaní. Výroba domácej masky z prírodného bieleho jogurtu nie je žiadna veda. Postačia vám tri lyžice jogurtu a pár kvapiek olivového oleja.
Len zhruba pred 100 rokmi sa Bulharovi Stamenovi Grigorovovi podarilo izolovať z tamojšieho bieleho mliečneho produktu dva osobitné druhy laktobacilov, ktoré spôsobujú to správne kysnutie v jogurte. Baktérie v kombinácii s teplým prostredím vytvorili vhodné podmienky pre premenu mlieka na jogurt. Písal sa rok 1905, keď sa v Lekárskom inštitúte v Ženeve podarilo vedecky preskúmať tento proces. Látky, ktoré majú jogurt na svedomí a aj dnes tvoria základ používanej tzv. jogurtovej kultúry, sú Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophillus. Ich spoločnou vlastnosťou je, že rozkladajú mlieko na jednotlivé zložky a tým uľahčujú trávenie ľudského organizmu.
To je dôvod, prečo by nemali chýbať na našom každodennom jedálničku. Vedci totiž dokázali, že baktérie v jogurte neutralizujú toxické látky v črevnej mikroflóre, pôsobia proti viacerým chorobám, posilňujú imunitný systém a predlžujú ľudský život.
Slová pomerne silné, ale stačí sa pozrieť bližšie na už overené fakty odborníkmi: Jogurtové kultúry pozitívne ovplyvňujú zloženie črevnej mikroflóry v ľudskom tele. A práve v tráviacom trakte sa tvorí 70 – 80 % imunitného systému.
Aktívne baktérie v jogurte sú prirodzeným antibiotikom, poslúžia napríklad aj pri nábehu na chrípku. Podľa odborníkov sa vyrovnajú niektorým umelo vyrábaným antibiotikám, ba dokonca môžu mať vyšší účinok. Lekári konštatovali, že jogurt tiež prináša pozoruhodné výsledky pri liečbe ekzémov, atopickej dermatitídy a syndrómu dráždivého čreva. Dokonca sa hovorí, že môže pomáhať proti niektorým druhom rakoviny.
Okrem toho jogurtové kultúry napomáhajú organizmu lepšie vstrebávať minerálne látky a niektoré vitamíny. Jogurt má vysoký obsah bielkovín, vitamíny A, B2, B12 a D, kyselinu listovú, ale predovšetkým je bohatým zdrojom vápnika.
Vďaka tomu všetkému budeme mať zdravšiu pokožku, pretože jogurtové kultúry znižujú riziko vzniku ekzémov či dermatitídy. Chránia pred salmonelózou, no pozitívne vraj vplývajú aj na naše psychické zdravie a pomáhajú udržiavať dobrú náladu.
Koľko a ako často jesť jogurt je tiež podstatná otázka!
Dôležité je ale pripomenúť, že pozitívne jogurtové kultúry v črevách prežívajú len krátko. Hovorí sa, že aby bol účinok probiotických baktérií trvalý, mali by sme denne konzumovať minimálne 140 ml jogurtu. Ako účinná ochrana proti škodlivým baktériám vraj pôsobí 225 ml jogurtu denne. Samozrejme, treba si vyberať ten správny druh jogurtu. Radšej siahnite po bielom jogurte, ktorý je v mnohých variantoch vhodný aj pri varení. Platí, že jogurt pozitívne podporuje látkovú premenu a tiež pomáha organizmu vstrebávať rôzne druhy živín, čo má za následok, že prispieva k procesu chudnutia a osvedčil sa aj pri redukčnej diéte.
Vyhľadávanie
Nákupný košík
Váš nákupný košík je prázdny.
Kontakty
Mailinglist
Copyright 2014
Ak ste zadali správny administrátorský e-mail, boli naň doručené dočasné prihlasovacie údaje. Tieto údaje sú platné iba 60 minút. Ak sa v tomto časovom intervale neprihlásite, budú obnovené pôvodné prihlasovacie údaje.
Prebieha testovanie